Gebruik

De Nesmuk-messen glijden moeiteloos door het voedsel, of u nu trekt of duwt. Wegen, hakken, fileren en pareren zijn kinderspel, want alle messentypes zijn uitgebalanceerd en licht.

Voorkom dat de schede van het mes zijwaarts over de basis wordt geduwd. Laat het mes niet vastlopen in het snijvlak of in hard voedsel. Vermijd hard contact met botten of dergelijke en onnodige druk bij het snijden. Dit soort gebruik leidt tot snellere slijtage van de messen.

Snijvlakken

Niet snijden op ondergronden die harder zijn dan het staal van het blad, geen glas, steen, keramiek of iets dergelijks. Dit zal elk mes afstompen. Wij bevelen hout aan, bij voorkeur van houtsoorten zoals eik of walnoot met een hoog gehalte aan looizuur, omdat dit een antibacteriële werking heeft.

Reiniging

Reinig uw Nesmuk-mes niet in de vaatwasmachine. Reinig het mes onder warm stromend water met afwasmiddel en droog het daarna goed af.

Gebruik geen reinigingsmiddelen die schurende bestanddelen bevatten. Dit zal krassen op het blad veroorzaken. Wij bevelen textieldoeken, borstels of sponzen zonder schuurmiddelen aan.

Laat houten handvatten niet in water liggen. Droog ze goed af na het schoonmaken. Het is raadzaam dof geworden hout van tijd tot tijd te oliën.

Slijpen

Wij bevelen de Nesmuk strop aan voor de verzorging en het onderhoud van de scherpte en de Nesmuk aanzetstaaf voor doffe messen om de scherpte te herstellen.

Wij bieden onze klanten ook een professionele slijpservice aan.

 

Nesmuk SOUL

Laat uw Nesmuk SOUL niet in zure of zoute vloeistoffen staan. Hierdoor kan het oppervlak van het lemmet aangetast worden. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en kan worden verwijderd door polijsten. Wij raden aan uw SOUL na gebruik af te spoelen en te drogen.

Het Nesmuk Steak and Table Knife SOUL en de Nesmuk Folder SOUL zijn geschikt voor gebruik op hardere oppervlakken vanwege hun speciale doel als bestekmessen. Door het aangepaste ontwerp maakt bij correct gebruik alleen de punt van het mes contact en blijft het snijvlak dus zeer lang scherp. Ook hier moet hard contact van de snijkant worden vermeden.

Nesmuk JANUS

Het opvallende kenmerk van de JANUS serie is de zwarte DLC coating op het lemmet. Diamantachtige koolstof verwijst naar een zuivere koolstofcoating die in een zeer complex proces wordt geproduceerd. Koolstofatomen worden op het oppervlak van het blad geschoten en vormen een harde, zwarte laag van zuiver koolstof die chemisch inert is. Dit maakt de messen van de Janus-serie niet alleen visueel bijzonder, maar ook technisch. Zij hebben een hogere oppervlaktehardheid en zijn volledig bestand tegen zuren, zouten en andere chemische invloeden.

Schuurmiddelen zoals siliciumcarbide worden vaak gebruikt in huishoudelijke gipssponzen. Deze zijn in staat de DLC coating te beschadigen. Gebruik daarom geen schoonmaakmiddelen die schurende bestanddelen bevatten. Een beschadigde coating beschermt niet langer tegen corrosie.

Nesmuk EXKLUSIV

Handgesmede damastmessen vereisen meestal uitgebreide zorg om te voorkomen dat ze gaan roesten. Alle Nesmuk EXKLUSIV messen zijn afgewerkt met de exclusieve NPC coating (Nesmuk Protective Coating). NPC is een siliconencoating van slechts enkele micrometers dik die wordt aangebracht met door microgolven gegenereerd plasma en het blad permanent conserveert. De schede van het lemmet is niet gecoat en kan dus aantasten en, als het niet verzorgd wordt, roesten. Laat uw Nesmuk EXKLUSIV niet te lang in vloeistoffen staan. Spoel uw mes af en droog het na gebruik.
Wij raden u aan de rand regelmatig te slijpen met een geschikte, fijne slijper, zoals de Nesmuk strop. Hierdoor blijft de scherpte behouden en wordt de rand beschermd tegen aantasten of roesten. Wij adviseren het blad van tijd tot tijd te onderhouden met een zuurvrije olie, zoals onze camelia-olie.

Nesmuk Mesheften

Houten handvatten worden het best onderhouden door regelmatig gebruik. Door het handvat met de hand in te vetten en te wassen, droogt het niet uit en krijgt het in de loop der jaren een warm zijdeglanzend oppervlak. Loofhout met een hoog oliegehalte behoeft geen speciale verzorging. Voor houtsoorten zonder hoog inherent oliegehalte is een occasionele behandeling met bijvoorbeeld camelia- of tungolie nuttig. Grepen van Juma, Micarta en pianolak behoeven geen speciaal onderhoud. Handvaten van zilver en edelstenen kunnen indien nodig af en toe worden schoongemaakt en gepolijst. De beslagringen van alle keukenmessen zijn gemaakt van roestvrij staal en behoeven geen speciaal onderhoud.